S2. Yumurtanın içinde, kabuğunda / beyazında siyah lekeler var, bunlar ne anlama geliyor?
C1. Zaman zaman karşılaşılan siyah lekeler, basitçe kan lekesi olarak açıklanabilecek oluşumlardır. Yumurta sarısının oluşumu sırasında meydana gelir. Bu lekeler yumurtanın bayat veya bozuk olduğu anlamına veya kümesin, çiftliğin sağlıksız olduğu anlamına gelmez. Yumurta kanalındaki kılcal damarlar kaynaklı bu lekelerin farklı nedenleri olabilir. Konvansiyonel yumurta tavuk üretiminde kullanılan katkılar ile bu tür lekelerin önüne geçilebilmektedir. Ancak sadece organik yemler ile ve bu tür oluşumları engellemek için herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan beslenen organik tavuklarda bu oluşumlar doğal olarak daha fazla görülebilmektedir. Kısacası, bu lekeler görünüş olarak, hoş olmasa da gayet doğaldır. Sağlıkla ve güvenle tüketebilirsiniz.
S3. Çiğ yumurtada kolay fark edilen, beyazından ve sarısından farklı gözüken, ipliğe benzer bir şerit var, bu normal midir?
C2. Evet, normal ve gayet doğaldır. Tüm kuş yumurtalarında, yumurtanın sarısını tam ortada tutmaya yarayan iki adet sarmal bant mevcuttur. Yumurtanın önemli unsurlarından birisi olan bu bantlara Kalaza adı verilir ve tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Sağlıkla ve güvenle tüketebilirsiniz.
S4. Yumurtanın üzerindeki TR ile başlayan bir takım rakamlar ne anlama gelmektedir?
C4. Ülkemizde satışa sunulan tüm yumurtalar izlenebilirliği sağlamak ve özellikle yumurta yetiştirilme şeklini belirlemek üzere işaretlenmesi zorunludur. Üretim izni olmadan satışa sunulan yumurtalarda bu işaretleme bulunmaz. Bu nedenle bu işaretlemeye sahip olmayan ürünler denetimsiz şartlarda üretilmiştir ve satışı mevzuata göre yasaktır. Tüketmekten kaçınmanız sağlığınız açısından önemlidir.
Nisan 2018’de çıkarılan yönetmelikle, yumurta üretimi dört kod altında toplanmıştır. ‘0’ ile başlayan yumurtalar organik yumurta kriterlerine uygun şekilde yetiştirildiğimi belirtir. Yumurtanın üzerindeki diğer rakamlar ise; yumurtanın hangi şehirde, hangi çiftlikte ve hangi kümeste üretildiğini gösteren rakamlardan oluşan kodlardır. Organik yumurta tüketiyorsanız lütfen ‘’0’’ ile başlayan yumurtaları tercih ediniz
S5. Yumurtanın sarısı mı daha besleyicidir, beyazı mı?
C5. Yumurta, güçlü ve kaliteli protein kaynaklarından birisidir. Ayrıca bol miktarda B vitamini ve az da olsa D vitamini içerir. Selenyum gibi önemli bir antioksidanı bulundur. Orta boy bir yumurtada 6-7 gram civarında protein, 4-5 gram kadar yağ, 70-80 kalori bulunur.
Yumurtanın besleyici içeriğini oluşturan ve vücudumuz ihtiyaç duyduğu vitaminler ( A,B, E, D, K) minerallerin çoğu, , folik asit, omega-3 yağları ve kolin gibi çok önemli besin unsurları da yumurtanın sarısındadır. Ayrıca yumurta sarısı; kalsiyum, demir, manganez, bakır ve fosfor yönünden de beyaza göre daha zengindir.
Beyazı ise toplam proteinin yarısını (3-4 gram protein) ve bolca sodyum ile potasyum içerir. Eğer “daha çok protein, daha az kalori kazanayım” derseniz sadece beyazını da yiyebilirsiniz.
Özetle yumurtanın sarısı, beyazına göre daha besleyicidir Ancak örneğin sporcular, protein alırken yağ almamak için çoğunlukla yumurtanın beyazını tüketir, sarısına dokunmazlar.
Yani beslenme alışkanlıklarınız ve varsa uzman doktorunuz ya da diyetisyeninizce tavsiye edilen rejiminizin nasıl olduğu da bu konuda belirleyici olan etkendir.
1-2 çay kaşığı zeytinyağı ya da tereyağı ekleyerek hazırlanmış bol sebzeli yumurta beyazı omleti düşük kalorili ve yüksek proteinli iyi bir öğün olabilir.
Ama bize sorarsanız yumurtanın sarısından asla vazgeçmeyin deriz.
Daha fazla protein almak istiyorsanız 2-3 yumurtanın sadece beyazını ayırıp üzerine bir tam yumurta kırarak o leziz sebzeli omletinize bir de lor peyniri eklerseniz iyi bir denge sağlamış olabilirsiniz.
S6. Yumurtanın sarısının açık tonda olması mı, yoksa koyu tonda olması mı kalitesini belirler?
C6. Organik bir yumurta kırıldığında genel beklenti, daha koyu tonda bir sarı renkle karşılaşmak yönündedir. Açık tonlu olan yumurta ile ilgili çok çeşitli ve olumsuz yargılara sahip olduğumuz bir gerçektir. Ancak genel algının aksine yumurta sarısının tonunun, yumurtanın kalitesi veya doğallığıyla bir ilgisi yoktur.
Yumurta sarısının tonu, tavuğun yediği yemlere göre değişir. Mısır gibi daha açık tonda sarı veya sarıya yakın gıdalardan oluşan yemlerle beslenen tavukların yumurtaları daha açık sarı olacağı gibi, havuç veya benzeri daha koyu tonda olan gıdaların ağırlıklı olduğu yemlerle beslenen tavukların yumurtaları daha koyu sarı olabilmektedir. Hatta aynı kümesteki tavukların yumurtaları bile farklı günlerde farklı renklerde olabilir. Burada önemli olan tavuğa verilen yemlerin ilgili mevzuatlara uygun olacak şekilde doğal, sertifikalı tahıllardan üretilmiş sağlıklı yemler olmasıdır.
S7. Kahverengi kabuklu yumurta, beyaz kabuklu yumurtaya göre daha mı sağlıklıdır?
C7. Beyaz ve kahverengi kabuklu yumurta arasında düşünüldüğü gibi bir fark olmadığının altını çizelim. Peki, neden iki farklı kabuk rengi var? Aslında çok basit, yumurta kabuğunun rengi, hangi tavuk ırkının yumurtası olduğuna göre değişmektedir. Bazı ırkların yumurtası beyaz, bazı ırkların yumurtası ise kahverengidir.
Organik yemler ile beslenen beyaz yumurta yumurtlayan bir ırkın beyaz yumurtası organik olabileceği gibi, konvansiyonel yemler ile beslenen kahverengi yumurta yumurtlayan bir ırkın kahverengi yumurtası organik olmayabilir.Yani her kahverengi yumurta organik değildir.
S8. Yemler konusunda kafamız çok karışık, tavukların yemlerinin çok büyük bir kısmında mısır olduğunu biliyoruz, ülkemizde yerli tohum mısır olmadığı, bütün mısırların yurt dışından gelen tohumlardan üretildiği ve GDO ’lu olduğu yönünde, farklı uzmanlardan dinlediğimiz uyarılar var. Lütfen bu konuda bir açıklama yapar mısınız?
C8. Öncelikle, Raya organik olarak sadece yumurtalarımızın değil sizlere sunduğumuz tüm ürünlerimizin üretiminin her aşamasında tavizsiz bir kontrol mekanizması ile kontrol ederek mutfağınıza ulaştırdığımızın bilinmesini isteriz. Zaten bizim ilgili mevzuatlara uygun organik ürün tedariki yaptığımızı kontrol edip tüm tedarik zincirimizi denetleyen bağımsız akredite bir kuruluş olan ECO-CERT firması da bu prosesi ayrıca kontrol etmektedir.
Mısır konusundaki durumu ise biraz daha spesifik olarak detaylandırmak gerekirse; Organik yumurta üretiminde kullanılan yemlerin, organik sertifikasına sahip ve yapılan tüm analizlerde bunu destekleyen sonuçları alabilen yemler olduğunun ve hiçbir şekilde GDO’lu ürün içermediğinin özellikle altını çizmek gerekir.
Raya Organik yumurtalarının üretildiği çiftliklerin tavukları için kullandıkları organik yemlerin içeriğindeki mısırların, organik tarım standartlarına uygun yetiştirilen mısırlar olduğunu ve dileyen herkesle sahip olduğumuz sertifikaları, çiftliklerimizin sahip olduğu organik sertifikalar ile birlikte ve zaman zaman yapılan analiz raporlarımızı da paylaşmaktan memnuniyet duyacağımızı ifade etmek isteriz.
S.9. Marketten aldığım ürünlerde aynı viol içinde 1-2 yumurta bozuk çıktı, diğerleri ise problemsiz idi. Bu nasıl olabiliyor?
C.9. Yumurtalarımız üretimden size ulaşıncaya kadar izlenebilir şekilde ve son kullanma tarihleri içerisinde tüketilecek şekilde sevk edilmektedir. Dolayısı ile çoğu zaman bu bozulmanın sebebi yumurtanın bayat olması değildir.
Tarif ettiğiniz şekilde yaşanan bu problemlerin sebebi ekseriyetle mikro çatlaklardır. Bu çatlaklar yumurtanın çiftlikte toplanması aşamasından sizin buzdolabınıza ulaşıncaya kadar olan süreçlerin herhangi bir yerinde oluşmuş olabilir ve maalesef gözle görülemezler. Oluşan bu mikro çatlaklar yumurtanın o muhteşem koruyucu özelliğini kaybetmesine neden olur ve yumurta hava ile temas ettiği için bozulmasına sebep olur.
İstenmeyen bir durum olsa da nadiren yaşadığımız bu problem ile karşılaşırsanız lütfen yumurtayı nereden aldığınızı ve karton etiketimizin üstündeki üretim parti numarası ve Son kullanma tarihi ile bize bildiriniz. Hem ilgili partiyi kontrol etmemizi olanak vererek önlem almamıza yardımcı olmuş olur hem de sizlere yeni bedelsiz yumurta ulaştırarak mağduriyetinizi bir nebze hafifletmemize izin vermiş olursunuz
S.10: Markette Soğuk zincirden (buzdolaplarından) aldığım yumurtaları oda şartlarında, buzdolabı dışında muhafaza edebilir miyim?
C.10: Sık karşılaşılan problemlerden birisidir. Eğer yumurtayı buzdolabından aldı iseniz yumurtayı buzdolabı dışında muhafaza etmemenizi öneririz. Aksi takdirde yumurtanın raf ömrünü kısaltıp, son kullanma tarihini öne çekmiş olursunuz. Yumurtanın ambalajında belirtilen son kullanma tarihine kadar bozulmadan kalmasını sağlamak istiyorsanız, yumurta stoklama şartlarında soğuk zincir kırılmamalıdır.